0

معرفی کتاب استراتژی نبوغ مهارت های ذهنی 1 از رابرت دیلتز

معرفی کتاب استراتژی نبوغ مهارت های ذهنی1

 

در این مقاله قصد داریم به معرفی کتاب استراتژی نبوغ مهارت های ذهنی 1 با نویسندگی  رابرت دیلتز و مترجمی آقای  پویا امامی کردکندی از انتشارات : پندار تابان بپردازیم.برای اشنایی با جلدهای بعدی کتاب استرابژی نبوغ

در ادامه بخش هایی از معرفی کتاب استراتژی را با هم مطالعه می کنیم.

گفته می شود تاریخ بشر چیزی جز کارها و ایده های انسان های بزرگ نیست. از زمانی که توجه مردم به بررسی فرایندهای تفکر خود جلب شده، یکی از اهداف و امیدهای پژوهش های روان شناسی استخراج ویژگی های کلیدی ذهن است. ویژگی هایی که به تفکر انسان اجازه می دهد، همراه با بزرگان تاریخ به پرواز درآید.

هدف سری کتاب های استراتژی نبوغ، به کار گیری ابزارهای ان ال پی NLP به منظور تحلیل شخصیت های مهم تاریخی و تولید مهارت ذهنی موثر است. به طوری که این مهارت در زمینه های دیگر نیز کاربرد داشته باشد. نویسنده ی کتاب با طرح سوال ها و تحلیل داستان ها، نقاشی کاملی از فرایند تفکر این انسان های استثنایی ترسیم کرده است و سپس نشان داده است که خواننده چگونه می تواند این فرایندهای تفکر را به کار گیرد تا خلاقیت و مهارت حل مسئله خود را ارتقا دهد.

برای آشنایی بیشتر درباره nlp چیست و چه کاربردهایی دارد؟

ارسطو تولید بلوکهای نبوغ

اولین نابغه ای که دوست دارم فرایند تفکر او را مدل سازی کنم، ارسطو (۳۸۵- ۳۲۲ ق م) فیلسوف یونانی است. ارسطو، پدر علم مدرن، به یقین یکی از موثرترین نوابغ در تمدن غرب است. محدوده ی تفکر ارسطو، گستره ی وسیعی از علوم را در بر میگیرد که شامل فیزیک، اخلاق، منطق، سیاست، زیست، شعر، کلام، متافیزیک و روانشناسی است. کشفیات و نقش ارسطو در هر کدام از این حوزه ها به قدری بنیادی بوده است که قرنها نتیجه ی قطعی تلقی میشد.

به وضوح، ارسطو استراتژی بسیار ویژه ای در سازماندهی مشاهده ی دنیای پیرامونش داشته که توانسته است چنین شاهکار فلسفی شگفتی ایجاد کند. فرایندهای ذهنی ارسطو، او را قادر ساخته است تا عرصه های متفاوت زندگی را خلاقانه کشف کرده و اطلاعاتش را سودمندانه سازماندهی کند (افلاطون از او به “مغز” یاد می کند). مجوز خروج تمدن غرب از عصرهای تاریک به رنسانس، کشف مجدد روش تفکر ارسطو بود

از نقطه نظر دانش ان.ال.پی  یا علم nlp ، ارسطو استراتژی مؤثر مخصوصی برای مدل سازی داشته و در واقع مدل گر بوده است. ارسطو به عرصه ی تجربه های اساسی انسان نگاه می کرد و مدل بسیار قدرتمندی از آن می ساخت. با وجود این که در زمینه ای حرفهای نبود، ولی می توانست از جنبه های مختلفی به سطوح عمیق دانش مربوط به آن زمینه ی خاص برسد.

آنچه برای ما در جایگاه مدل کننده ی ارسطو بسیار جذاب است، روش تفکر او در رابطه با تجربه هایش است. با به کارگیری روش های مدل سازی آن نوشته های ارسطو، میتوان نقشه ی عناصر ویژه ای از استراتژی ارسطو را به ی استخراج کرد که معرفتی جدید و مخصوص به نبوغ مؤثر او و چگونگی استفاده آن در زندگی امروزه پیدا شود.

جالب است که بدانید، یکی از موضوعاتی که ارسطو به آن توجه نکرده است موضوعی است که در این کتاب به آن می پردازیم، یعنی «نبوغ». سؤال بسیار جالبی است که مشخص شود، رویکرد ارسطو برای درک این پدیده چگونه است؟ مسلم اکنون ارسطو نیست که به این سوال جواب دهد؛ اما نشانه ها و دست آویزهای فراوانی در نوشته های خود به جا گذاشته است که با توجه به آنها می توان به استراتژی او برای پاسخ به این سؤال پی برد.

به نظر می رسد تنها ارتباط برای شروع تحقیق درباره ی استراتژیهای نبوغ ارسطو و کاربرد آنها، باز کردن استراتژی ارسطو برای تحقیق و آنالیز و به کارگیری آن استراتژی ها در جست وجوها باشد.

یافتن اصول اولیه شاید مهمترین بخش نبوغ ارسطو، توانایی او در کشف الگوها و قوانین پایه در ارتباط با هر زمینه ی تجربی بوده که برای تحقیق انتخاب می کرده است. همان طور که در کتاب فیزیک خودش بیان می کند:

در هر زمینه ای، وقتی موضوع تحقیقی دارای اصول، شرایط با عناصری است آشنایی با آنها دانشی است که گفته می شود دانشمندان به آن دانش دست پیدا کرده اند. تا زمانی که با شرایط اولیه یا فرضهای اولیه ی چیزی آشنا نشده ایم، نباید فکر کنیم که آن را می شناسیم و تحلیل خود را از ساده ترین اجزای آن فراتر نبریم.

” اکنون آنچه در ابتدا برای ما ساده و آشکار است و دیگر پیچیده نیست اجزا و اصولی است که پس از تحلیل شناسایی شده اند. لذا باید در مسیر پیشرفت از کلیات به جزئیات حرکت کرد، مانند بچه ای که در ابتدا به همه ی مردها پدر می گوید و به همه ی زن ها مادر می گوید و پس از بزرگ شدن فرق آنها را تشخیص می دهد. ”

در زبان ان.ال.پی nlp فرآیندی که ارسطو از آن صحبت می کند دسته بندی خوانده می شود.