لیست مطالب
برنامه ریزی عصبی کلامی یا ان ال پیNLP چیست؟
برنامه ریزی عصبی کلامی یا nlp در دهه 70 میلادی به صورت رسمی توسط اساتید بزرگ ریچارد بندلر و جان گریندر پایه گذاری شد. منظور از رسمی این است که قبلا اساتیدی مثل میلتون اریکسون و فریتز پرلز و … در این زمینه کارهایی انجام داده بودند که با این نام مطرح نبود و بیشتر در مفاهیم هیپنوتیزم و روانشناسی خانواده و بالینی نهفته بود.
برای آشنایی با تاریخچه علم nlp
ان ال پی بر خلاف روشهای کلی موفقیت طلبی و خود باوری و … که امروزه با نام ان ال پی از ان یاد میشود به هیچ عنوان یک روش بدون ساختار و سلیقهای نیست.
خاستگاه ان ال پی از نظریه گشتالت، علوم کامپیوتر، زبان شناسی و هیپنوتیزم است و در طی گذست بیش از سه دهه مرتبا بر غنای آن افزوده شده است. در این شاخه از علم که امروزه کاربرد بسیار زیادی پیدا کرده است، ترکیب علوم مهندسی و علوم انسانی محوریت داشته است و با این رویکرد به تحلیل ابعاد مختلف انسان میپردازد.
تعدادی از حوزههایی که nlp در آنها اهمیت یافته است عبارتند از:
1- بازاریابی
2- توسعه خلاقیت
3- خودباوری و تحول
4- توسعه مهارتهای کلامی
5- توسعه مهارتهای مدیریت و رهبری
6- تقویت روشهای یادگیری
7- تحول شغلی و تحصیلی
ان ال پی (برنامه ریزی عصبی کلامی) یا همان Neuro-linguistic programming بر سه پایه اساسی استوار است:
برای آشنایی با ضمیرناخودآگاه
عصب(Neuro):
در این قسمت ان ال پی سعی دارد تا با مطرح ساختن عملکرد عصبی و پنج حواس با آن شبکه عظیمی که تشکیل میدهند ایجاد تغییر نماید.
با استفاده بهینه از این شبکه دست به تغییرات شگرف در انسانها بزند.
زبانشناسی(Linguistic):
در این قسمت زبان و تآثیرگذاری کلام را در ساختار دهی و مدیریت افراد مورد بررسی قرار میدهد.
سعی دارد تا از آن در راستای تحول و دگرگونی افراد در حوزههای مختلف استفاده نماید.
برنامهریزی (Programming):
در این قسمت محل گره زدن قدرت کلام و عملکرد عصبی (پردازش اطلاعات)است.
جهت تحولات اساسی در موجودی به نام انسان که دارای تواناییهای نا محدود بالقوه است .
تکنیک های nlp ، الگوهای (pattern)کاملا مشخصی دارد و یادگیری این علم بسیار زیبا، کاربردی و تحولآفرین است.
در ان ال پی غنای تفکر یک اصل است و یکی از راههای آن حرفهای بزرگان است.
برنامه ریزی عصبی کلامی و چگونه شکل گرفته است؟
آيا هيچ به نحوه انديشيدن خود فکر کرده ايد ؟
تا به حال فکر کرده ايد که چگونه فکر می کنيد؟
چرا در مدرسه درسها را خوب یاد نمی گیرید؟
چرا بسیاری از افراد با درسهای خاص مشکل یادگیری دارند؟
چرا بعضی از معلمین و اساتید قادر به برقراری ارتباطی موثر نمی باشند؟
چرا اکثريت افراد از رئيس يا مدير خود راضی نمی باشند؟
چرا دائم بيمار می شويم و علت را نمی توانيم جستجو نمائيم؟
چگونه می توانيد خود را نسبت به مسائل گوناگون اطراف برنامه ريزی نماييد؟
چگونه می توانيد عادت ها و رفتارهای غلط و نامطلوب خود را جايگزين نماييد ؟
چگونه است که خاطرات کودکی جريانات دوران کهنسالی و جوانی شما را تحت کنترل دارد؟
چرا از واژه ناخودآگاه در طول روز استفاده نموده و بسياری از رفتارهای غلط و زشت خود را در پشت اين واژه پنهان می نماييد؟
تعليم وتربيت واقعی يعنی چه؟
باورها چه هستند و چگونه می توان آنها را تغيير داد؟
ارتباطات موثر چیست و چه نیرویی در موفقیت انسانها نقش دارد؟
جواب تمامی این سئوال ها تنها در علم ان ال پی بصورت علمی پاسخ داده می شود.
اولين گام در مديريت منابع انسانی، مديريت بر خويشتن می باشد.
امروزه علم ان ال پی به عنوان علمی ترين راه خود شناسی که همان شناخت ضميرناخودآگاه و ارتباط با آن است در اين خصوص حرف اول را در جهان می زند.
بدانيد که سرنوشت شما چيزی نيست مگر همان برنامه ای که توسط شما در سر شما نوشته شده است، اين دوره به زبانی بسيار ساده و روان و بدور از هرگونه اصطلاحات تخصصی شما را با دنيای درون و عمق ضميرناخودآگاهتان آشنا نموده و جواب تمامی سئوالات فوق را دريافت خواهيد نمود و يادگيری آنرا به ديگران نيز توصيه خواهيد کرد.
اين علم پايه و اساس موفقیت در جهان می باشددر اين مبحث علاقمندان با قوانين، وظايف و همچنين نحوه عملكرد ذهن و ضمير ناخودآگاه آشنا شده و تحولي عظيم در نظام باورهاي خود را بوجود مي آورند. همچنين در اين قسمت با قوانين و پيش فرضهاي اين علم آشنا شده و ياد مي گيرند كه قوانين ان ال پي چيزي جز اجراي عملي قوانين زندگي نمي باشد.
کليه مديران عالی رتبه در تمامی جوامع برای دوری از استرس های موجود در محيط و کنترل آنها هيچ راهی غير از يادگيری اين علم ندارند به همين خاطر در کشورهای پيشرفته به عنوان يک امتياز بسيار با ارزش در گزينشها می باشد و با کمی تحقيق اين ادعا ثابت می گردد.
برای آشنایی با تجربیات فراگیران دوره های nlp در کانون ان ال پی اصفهان
واژه لاتین NLP مخفف سه کلمه Neuro Linguistic Programming می باشد
در زبان فارسی هیچ معنایی را غیر از برنامه ریزی عصبی کلامی نمی توان برای آن در نظر گرفت. البته در کل می توان گفت دانش ان ال پی دانش تاثیر کلام بر رفتار و همچنین تغییر در رفتار ها و الگوها با توجه به شناخت سیستم ذهن و نحوه عملکرد آن می باشد. هرچند که دامنه بسیار وسیعی از تکنیک ها را برای رسیدن به موفقیت شامل می گردد.
تاریخچه برنامه ریزی عصبی کلامی
دانشNLP توسط Richard Bandler دانشجوی روانشناسی و John Grinder ، استاد زبان شناسي در دانشگاه UCSC در سال 1975 به جامعه علمي و همچنين مردم عادي معرفي شد. در آن زمان Bandler و Grinder از دانشجويان Gregory Batson بودند كه يك روان شناس و انسان شناس انگليسي بود.
Richard Bandler در اين زمان عميقاً درگير فراگيري روش درماني گشتالت بود و روشهاي Fritz Perlz را در شيوه هاي درماني خود مدل سازي مي كرد.
باید بیان داشت NLP به وضوح تحت سرفصل گسترده ای از روان شناسی مدرن قرار می گیرد. شاید به طرز نزدیکی به Cognitive Psychology یا روانشناسی ادراک مرتبط باشد. ریچارد بندلر در اوايل دهه 70 دانشجوي دانشگاه UCSC بود كه در همان زمان جان گریندر در همان دانشگاه دروس زبان شناسي را تدريس مي كرد.
ریچارد همراه با جان كه به كارها و تحقيقات درماني باتسون علاقه مند شده و همچنين تحت تأثير برخي خصوصيات وي نیز قرار گرفته بودند، در زمينه پايه گذاري مكتب NLP یا برنامه ریزی عصبی کلامی شروع به كار كردند. آنها در طي مطالعات خود متوجه الگوهاي مشترك معين در نحوه كاربرد عامل زبان در بعضي از درمانگران مشهور كه از آن در درمان استفاده مي كردند گردیدند.
اين دو پژوهشگر به مطالعه و مشاهده در اين زمينه پرداختند و سپس مدل هايي از الگوهاي زباني را با استفاده از روش Verbal Modeling با تكيه بر روشهاي افراد نابغه ای همچون Virginia Satir ، Fritz Perlz و Dr. Milton Erickson كه بزرگترين هيپنوتراپيست تمام قرون و اعصار معرفی شده است تهيه كردند.
این دو محقق بر اين باور بودند كه با تهيه مدل هايي از درمان بر اساس شيوه هاي روان درمانگران تأثيرگذار و بخش بخش كردن آنها (روشها) ؛(Modeling processing) قادر به دستيابي به نتايجي كارآمد و مشابه و همچنين انتقال آن به روان شناسان ديگر خواهند بود.
خوشبختانه در این کار بسیار موفق شدند و بصورت معجزه آسایی ملاحظه نمودند که اگر از این مدل ها در شغل ها و حرفه های دیگر نیز استفاده نمایند؛ همان نتایج را خواهند گرفت و این کار توسط مدل سازی الگوهای ذهنی افراد نابغه صورت پذیرفت و نتایح خیره کننده ای بدنبال داشت و از ترکیب این سیستم با روانشناسی مدرن علم ان ال پی را بوجود آوردند.
ریچارد بندلر یکی از پايه گذاران N.L.P از ذهن تعريفي دارد كه مي گويد: ذهن مانند يك اتوبوس است. چون اتوبوس هميشه از مبدا در حال حركت به طرف مقصد است و ديگر اينكه مرتب پر و خالي مي شود.
ذهن آدمي نيز هميشه در حال هدف گذاري و هدف يابي است و در زندگي خود هر روز تصميم مي گيرد تا كار تازه اي را آغاز كند اما متاسفانه در اول و وسط راه هدف را رها و نسبت به آن دلسرد مي گردد و آن نيرو و حس اوليه را نسبت به هدف ندارد. مثلا در اول ذهنتان را متوجه ورزش مي كنيد ولي وسط راه منصرف شده بدنبال موسيقي مي رويد بعد خسته شده بدنبال درس مي رويد و همينطور ادامه می دهید.
اين بي هدفي است و شما هيچ موقع به مقصد نخواهيدرسيد. . در این اتوبوس كه هر شخص خود بايد راننده آن باشد. سوالي پيش ميايد: كه شما چند سال داريد؟ و در اين چند سال چند هدف در زندگيتان انتخاب كردهايد؟ چه مقدار از اول زندگي تاكنون خود راننده اين اتوبوس بودهايد؟ يعني آيا به اهداف خود رسيدهايد؟ اگر جوابتان منفي است، به چند درصد آن هرگز نرسيدهايد؟ شايد هدف گذاريتان اشتباه بوده است يا اينكه رانندگي را درست بلد نبوديد؟
Modelling چیست و در علم ان.ال.پي از چه اهميتي برخوردار است؟
آنچه که ان . ال . پي را از رشته هاي ديگر متمايز مي كند، تمركز آن بر الگوسازي است. الگوسازي كسب مجموعه اي از اطلاعات الگوهای موفق در سر تا سر جهان می باشد. این الگوها نشان دهنده چگونگي عملکرد افراد به بهترين صورت مي باشند و نشان مي دهند انسان ها چگونه از تجربه افراد موفق استفاده مي نمايند تا به پيشرفت نايل شوند ويژگي هاي مشخص ان . ال . پي اجراي تكنيك هاي خاص براي مطالعه ، تحليل و عملکرد این الگوها و روش هاي به كارگيري آنها مي باشد .
ان ال پي تحليل تمام حوزه هاي عملكرد فردي و حرفه اي مانند : انگيزش ، يادگيري ، تداوم سلامت ، فعاليت هاي ورزشي ، ارتباطات ، مذاكره ، سخنراني در مكان هاي عمومي ، درمان، مديريت تغيير و غیره را در بر مي گيرد.
در اصل ان . ال . پي رويكردي منظم و كلي نگر براي درك اثر بخشي فردي و سازماني است. ميتوان يكي از دستاوردهاي بسيار مهم علم برنامه ریزی عصبی کلامی را كه در واقع خود آن نيز بر حسب آن به وجود آمده است؛
چگونگي به كار بستن عمدی مغز جهت به دست آوردن نتايج دلخواه دانست. اين روش استفاده از NLP بر اين فرض استوار كه اگر كسي بتواند كار خاصي را انجام دهد، انسانهای ديگر نيز ميتواند در صورت رعايت شرايطي به نتايجي مشابه دست يابد. البته براي وقوع چنين امري، اين انسان بايد بتواند نحوه فرآيندهاي شناختی روي داده در مغز و الگوهاي خود را كشف نمايد. يا به بياني سادهتر بايد بتواند طرز استفاده الگوي مغزش را درك كند.
از اين رهگذر بوده است كه فرآيندي به نام Modeling در اين ديدگاه شكل گرفته است.
NLP مكتبي چند بعدي ميباشد كه در آن رشدِ توانايي، انعطافپذيري در انتخاب، در همه ابعاد آن از اهميت ويژهاي برخوردار ميباشد؛ و در همين حين مستلزم تفكر استراتژيك و درك فرآيندهاي ذهني در پشت رفتار ميباشد. این مکتب روشي است ساختارمند براي كمك به انسانها در جهت تغيير الگوهاي احساسي و فكري براي پيشرفتهاي شخصيتي. اين علم الگوهاي ارتباطي ويژه، قدرت تخيل و تجسم، حافظه و حركت را تركيب ميكند تا به انسانها كمك كند بر محدويتهاي خود غلبه نمايند و راهحلهايي براي مشكلات شخصي به دست آورند.
تعریف برنامه ریزی عصبی کلامی یا NLP را از زبان پروفسور مکس وسارد متخصص عصب شناسی دانشکده پزشکی پاریس و مربی ارشد nlp بشنوید.