0

کتاب استراتژی نبوغ مهارتهای ذهنی 3 از رابرت دیلتز

کتاب استراتژی نبوغ مهارتهای ذهنی 3 از رابرت دیلتز

در این مقاله قصد داریم به معرفی کتاب استراتژی نبوغ مهارتهای ذهنی 3  با نویسندگی رابرت دیلتز و مترجمی پویا امامی کردکندی از انتشارات : پندار تابان بپردازیم.

در ادامه بخش هایی از کتاب استراتژی نبوغ مهارتهای ذهنی 3 را با هم مطالعه می کنیم.

ایا با زبان می توان بیماریهای روانی یا حتی جسمی را درمان کرد؟ اساس مصاحبه های درمانی فروید در برابر هیستری و روان پریشی چه بود؟ در مواجهه با مسائل روزانه یا کمک به مردم برای تغییر باورهای محدود کننده، چگونه این روش می تواند کمک کند؟ آیا برای فردی عادی نیز میسر است که مخترعی مانند داوینچی شود؟

این سوالات و بسیاری دیگر از این قبیل، در این کتاب بررسی و پاسخ داده می شوند. رابرت دیلتز توسعه دهنده، مدرس و نویسنده ی کتاب های ان ال پیNLP، استراتژی شناختی زیگموند فروید، لئوناردو داوینچی و نیکولا تسلا را مطالعه کرده است تا از استراتژی بی نظیر درمان و تغییر و خلاقیت پرده بردارد.

این پژوهش جذاب در ذهن این سه انسان استثنایی از شگردهایی پرده برداری می کند که با آنها قادر بودند زیرساخت ذهن، طبیعت و آینده را بررسی و کشف کنند و با انجام آن دنیای امروز را تغییر داده اند.

برای آشنایی با رابرت دیلتز

مقدمه کتاب

عنوان این سری کتاب ها مهارت های ذهنی است؛ اما به یقین کارهای انجام شده در آنها بیشتر درباره ی معرفت است تا نبوغ. مطالعه ی مهارتهای ذهنی میل شخصی بود، آرزویی برای معرفت که تقریبا دوازده سال پیش پدیدار شد، زمانی که برای نخستین بار با برنامه ریزی عصبی- زبانی آشنا شدم. این آرزو نه تنها معرفت ذهن بود، تمنایی برای معرفت طبیعت، معرفت بدن، معرفت تخیل و معرفت قلب هم بود.

معتقدم، تعالی حاصل پایبندی مصرانه ی فرد به دیدگاه خاص خودش است. برای خوب بودن در چیزی ابتدا باید ارتباطی درونی با دیدگاه و تمرکز خود داشت. این ارتباط روشی بسیار مهم برای یادگیری و رشد است؛ اما لزوما خردمندانه نیست. در واقع، بعضی مواقع این ارتباط انعکاسی ناسازگار تولید می کند

نبوغ از تلاشی مشتاقانه برای یکپارچه سازی چشم اندازهای متفاوت به وجود می آید. برونسکی نویسنده ی کتاب عروج انسان بیان می کند: «نابغه کسی است که دو ایده ی بزرگ داشته باشد.» کار نابغه تلاش برای یکپارچه سازی آن دو ایده است. هر گاه شخصی در چندین حوزه ی مختلف خبره شود، می تواند آنها را با یکدیگر هم راستا کند در این زمان، شخص به نبوغ دست پیدا می کند. ساختارهای عمیق ایده ها با جمع چشم اندازهای مختلف پدیدار می شوند. هسته ی اساسی نبوغ، کشف زیرساخت موجود در اعماق ظواهر گوناگون و مختلف است.

معرفت از تلاشی بی شائبه برای درک چشم اندازهای متفاوت به صورت دائم حاصل میشود از آنجا که جهان مدام در حال تغییر است، نمی توان فردا به پاسخ های دیروز اعتماد کرد معرفت چیزی نیست که شخص انجام دهد یا چیزی نیست که شخص به دست آورد، بلکه چیزی است که شخص در مسیر خودش در آن قرار میگیرد

به قول گری گوری بتسون انسان شناس

” معرفت نشستن با یکدیگر و بحث صادقانه روی تفاوتها بدون تلاش برای تغییر آنهاست.”

تلاش برای تغییر ذهیت شخصی دیگر از جهان، نیاز به قضاوت آن ذهنیت دارد.  هیچ شخصی به اندازه ای عالم نیست که بتواند ذهنیت درست را تشخیص دهد یا بتواند تمام نظام های تو در توی نظام های دیگر را درک کند که ممکن است  از رفتار شخص متاثر شوند، معرفت و تغییرات سازگاری، حاصل اکتشاف، خلاقیت ، پیشنهاد انتخابهایی دیگر است که از توسعه ی مداوم نقشه ی ذهنی فرد از جهان به کمک موارد زیر به دست می آید:

۱. درک تمام چشم اندازهای مرتبط با سامانه ی مورد تعامل؛

۲. درک و تنظیم تمام سطوح تجربه ی مرتبط با سامانه ی مورد تعامل

۳.  توجه به تمام چارچوب های زمانی لازم برای ایجاد تغییری سازگار با سامانه ی مورد تعامل

 

نوایع در این مطالعه، علاوه بر این که ایده های جالب با فناوری جدیدی در اختیار قرار می دهند، در گسترش نقشه ی ذهنی انسان از جهان به شیوه ای که در موارد فوق بیان شد نیز تأثیر دارند. دوجلد پیشین مهارتهای ذهنی، استراتژی شناختی و فرایندهای تفکر پنج شخصیت مهم یعنی ارسطو، شرلوک هولمز سر آرتور کانان دويل، والت دیزنی، ولفگان آمادوز موتسارت و آلبرت اینشتین را که هر کدام نوعی نابغه بودند بررسی کرد.

سه شخصیتی که در این جلد مطالعه می شوند به زیگموند فروید، لئوناردو داوینچی و نیکولا تسلا به همان اندازه جالب هستند.  به هر حال، این کتاب بیوگرافی افراد نیست، بلکه روی رفتارها و کار کردهای خاصی  از افراد به منظور مطالعه ی  آنها تمرکز دارد. هدف این کتاب بررسی تفکر آن ها و بسیار محم تر از آن مطالعه ی ساختار عمیق زیربنای تفکر ، نظریه ها و اختراع های آن هاست.