0

قصه درمانی داستان برق رنگ چیست و چه برنامه ریزی عصبی کلامی دارد؟

 

پیش درآمد قصه درمانی داستان برق رنگ

در این مقاله قصد داریم با پردازش به کتاب قصه درمانی از میلتون اریکسون به اهمیت و کاربرد قصه در زندگی خود بپردازیم. در راستای آموزش رایگان ان ال پی، کانون ان ال پی اصفهان بر آن شده، تا داستان های مفید از کتاب های مفید ان ال پی را به صورت دیجیتال در اختیار کاربران عزیز قرار دهد. داستان برق رنگ از زیر مجموعه داستان های بخش غلبه بر محدودیت های عادت شده از کتاب قصه درمانی میلتون اریکسون است.

در داستان هایی که در این بخش می خوانید اریکسون به دو عنصر که در رفع محدودیت ها نقش مهمی بازی می کنند، اشاره دارد.نخست ذهنیتی ایجاد می کند که در مقایسه با ذهنیت قبلی وسیع تر و یا محدودیتش کمتر است.دوم به وظیفه بدون توجه به  محدودیت ها توجه می کند.مثلا در بازی گلف شخص بدون توجه به شماره حفره ها و امتیازات قبلا به دست امده ، تنها به یک حفره و یک ضربه توجه می کند.

بنابراین موضوع محدودیت ها اصولا مطرح نمی شود. بعدا وقتی شخص به عقب باز می گردد و با امتیازات نگاه می کند این نیز مشخص می شود.

اگر می خواهید خلاق باشید یا خلاق فکر کنید باید به جای “اندیشه همگرا ” ، ” اندیشه واگرا ” داشته باشید.در اندیشیدن همگرا چند داستان یا مضمون در یک داستان جمع می شوند.اما در اندیشیدن واگرا یک داستان جهات مختلف پخش می شود.مانند شاخه های یک درخت.

رید جی دیتزمن در کتاب “نرم دویدن ذهنی ” به خوبی از پس تحریک و تشویق تصور خیال و خلاقیت برآمده است که خواندن این کتاب را به علاقمندان توصیه می کنم.

برای اطلاعات بیشتر درباره nlp چیست و چه کاربردهایی دارد؟

داستان های این کتاب که حاوی 365 تمرین ذهنی است مشابه داستان هایی است که اریکسون برای بسط ذهن اشخاص از آن استفاده می کرد.

 

داستان برق رنگ

بیماری به نزد من آمد و گفت “15 سال است که در فونیکس زندگی  داشته ام کرده ام و از هر لحظه اش نفرت که شوهرم پیشنهاد کرد برای تعطیلات به فلاگ استف برویم. من از فونیکس متنفرم،با این حال قبول نکردم به فلاگ استف بروم. ترجیح می دهم در فونیکس بمانم و از فونیکس متنفر باشم.

وقتی در خلسه قرار گرفت از او پرسیدم چرا می خواهد در فونیکس که تا این حد از آن متنفر است بماند و خود را مجازات کند. ” نکته دیگری هم هست که باید به آن فکر کنی. اگر به مدت یک هفته به فلاگ استف بروی، به طور غیر منتظره برق رنگی را متوجه خواهی شد.”

او برای یک هفته اقامت به فلاگ استف رفت اما یکماه آنجا باقی ماند. اما کدام برق رنگ را دید؟ من در ذهنم مطلبی نداشتم. تنها می خواستم او را کنجکاو کرده باشم. وقتی او این برق رنگ را دید به اندازهای شاد شد که یکماه در فلاگ استف باقی ماند.

برای آشنایی با ان ال پی،مقاله ان ال پی( NLP ) چیست؟را مطالعه کنید.

برق رنگ را یک دارکوب سرخ سر به نمایش گذاشته بود که از روی یک درخت سبز پرواز کرده بود. این زن حالا اغلب تابستان هایش را در فلاگ استف می گذراند اما برای دیدن برق رنگ به ساحل شرقی هم رفته است.

برای دیدن برق رنگ به تاکسون سفر کرده است، برای دیدن برق رنگ به نیویورک رفته است، به اروپا هم سفر کرده است. حرف من به او که می تواند برق رنگ را بیند تنها مبتنی بر این حقیقت بود که باید خیلی از چیزهایی را که در شرایط عادی نمی بیند ببیند. می خواستم او به نگاه کردن ادامه دهد و چیزی بیابد که با حرف من مطابقت داشته باشد.

تفسیر و تحلیل داستان برق رنگ

در شرایط القاء هیپنوتیسمی از این توصیه ها برای غلبه شخص بر محدودیت هایش استفاده می شد. تلقین ها و اجازه های آشکار برای غلبه بر این محدودیت ها کاملا مشخص است. اریکسون با تغییر لحن صدا روی بعضی از کلمات تأکید بیشتری می کرد؛ و اینگونه توجه بیمار به ذهن ناهشیارش را مورد تاکید قرار می داد.

گاه اریکسون بعد از ادای کلمه ای سه یا چهار دقیقه مکث می کرد و به آنچه او می خواست توجه کند. هم زمان او از تلقينهای پس هیپنوتیسمی استفاده می کند که گاه یک به رویایی در خواب منجر می شود.

 

ریچارد بندلر و جان گریندر (بنیان گذاران علم ان ال پی ) احتمالا با خواندن داستان متوجه تغییر ” نظام های تجسمی” می شوند. ابتدا بیمار در شرایط احساس جنبشی قرار دارد. او ترجیح می دهد که در فونیکس بماند. بعد اریکسون نظام تجسمی او را به دیداری تغییر می دهد و از کنجکاوی او استفاده می کند. بیمار را از تنفر به کنجکاوی سوق می دهد که از تنفر او می کاهد.

آنگاه این کنجکاوی را به یک اقدام دیداری مبدل می سازد. اینگونه او مرحله به مرحله از شرایط جنبشی به شرایط دیداری می رود.

 

با آنکه اریکسون درکی از رنگ نداشت – اریکسون کوررنگ بود – از رنگ مانند صدا و آهنگ (اریکسون متوجه وزن و آهنگ هم نمی شد زیرا او کری بسامدی داشت) استفاده می کرد زیرا می دانست که دیگران از این مواهب برخوردارند و می توانند از آنها استفاده کنند.

 

جفری زیگ معتقد است اریکسون اشخاص را تشویق می کند تا به فراسوی محدودیت های خود بروند. او به  تفاوت های فردی توجه دارد. اگر بیمار از ذهنیت یک پله بالاتر برخوردار است به او فرصتی داده می شود که بازهم یک پله بالاتر برود.

برای آشنایی با آموزش دوره های ان ال پی در اصفهان

منبع : قصه درمانی (نقش قصه در تغییر زندگی و شخصیت) از میلتون اریکسون

در این مقاله سعی کردیم با بیان داستان برق رنگ و تحلیل و تفسیر داستان و تاثیر قصه درمانی در زندگی روزانه خود با اهمیت و کاربرد قصه درمانی بپردازیم.