کتاب چهار میثاق، حاصل تجربه ها درباره چهار میثاق و اندیشه های مردی به نام دون میگوئل روئیز است از تبار سرخپوستان آمریکای مرکزی، که باورهای بنیادی تولتک ها را به زبانی ساده با مثال های قابل فهم و طبقه بندی بسیار مفید و موثر به نسل های جدید هدیه کرده، با این امید که رویای سیاره زمین را تغيير دهد.
هزاران سال پیش در جنوب مکزیکو تولتکها را زنان و مردان خردمند میدانستند. مردم شناسان از تولتکها به عنوان قوم یا نژاد سخن گفته اند، اما در واقع تولکها دانشمندان و هنرمندانی بودند که جامعه ای تشکیل دادند تا به کشف و حفظ معرفت معنوی و آیین های باستانی بپردازند. آنان به صورت گروههایی مرکب از استاد (ناوال) و شاگرد در تئوتی هواکان، شهر قدیمی اهرام در خارج از مکزیکو سیتی، گرد هم آمدند. آن منطقه را جایی می دانند که در آن “آدمیان به خدا تبدیل می شوند”.
معرفت تولتکها به عنوان طریقتی برای زندگی توصیف شده است که ویژگی آن قابلیت حصول فوری شادی و عشق است و اکنون دون میگوئل به عنوان یک ناوال از سلسله عقابان سلحشور، هدایت شده تا اموزش های پر قدرت تولتکها را به ما برساند.
در کتاب چهار میثاق ، دون میگوئل روئیز به چیزی اشاره می کند و آن را «رویای سیاره» می نامد که در کتاب «سفر به دیگر سو» اثر کارلوس کاستاندا، دون خوان آن را نوعی تعریف و توصیف از جهان می نامد و معتقد است که غیر از آنچه ما واقعیت می نامیم، واقعیت های دیگری نیز وجود دارند.
واقعیت این جهان را هندی ها “مایا” می نامند که هرمان هسه ، نویسنده آلمانی ، در داستانی به همین نام آن را به وجهی ساده توصیف کرده است. برای انتقال هرچه ساده تر نویسنده این کتاب باید گفت که او نه تنها معتقد است واقعیت فعلی جهان حاضر را “توهم” مشترک نسل های متمادی و میلیون ها نفر از افراد بشری در زمان حال شکل داده و می دهد، بلکه بر این باور است که می توان این “توهم” مشترک را تغییر داد.
پس رویای سیاره زمین در کتاب چهار میثاق همان حاصل توهم مشترک ساکنان آن است؛ و به طوری که مشاهده می شود، این رویا در قرن های متمادی ، به ویژه در قرن بیستم ، بارها به کابوس نزدیک شده است. این کابوس ها در قلمروهای روان فردی، اجتماعی ، رابطه بین اقوام و نهایتا در جنگ های جهانی اول و دوم تجلی کردند.
آنچه دون میگوئل روئیز می خواهد بگوید این است که هریک از ما در قلمرو زندگی شخصی خویش قادریم باورهای منفی موروثی را به تدریج تغییر دهیم و سهمی در تبدیل این “رویای دوزخی” به “رویای بهشتی” ایفا کنیم.این کار نه آسان است و نه به سرعت اتفاق می افتد ، اما می تواند جهتی نو و سالم به حرکت انسان های پویا و معتقد به تغییر بدهد.
برنامه ریزی عصبی کلامی یا ان ال پی چیست و چه کاربردهایی در زندگی دارد؟
کتاب چهار میثاق با همه جذابیت هایش برای کسانی که مقید به عمل هستند یا ذهنشان درگیر مطلبی می شود که مطالعه می کننده در ابتدا جذاب، در اواسط دشوار و سنگین، و در انتها بسیار سبک و آرام بخش است و هرگاه در مراحل سنگین آن متوقف شدید، به خاطر آورید که همیشه در حد توان بکوشید نه بیشتر و نه کمتر.